Algemene samenwerkingsvoorwaarden

Algemene samenwerkingsvoorwaarden

Februari 2025

  1. Toepassingsgebied

    Onderhavige Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle professionele relaties tussen  Accountantsbureel Manacc BV met zetel te Molenberg 4, 2440 Geel, met ondernemingsnummer 0439.641.315, erkend als gecertificeerd fiscaal accountant bij het ITAA onder het nummer 50.039.165, hierna genoemd ‘Beroepsbeoefenaar’, en de Cliënt.

    Afwijkingen dienen uitdrukkelijk en schriftelijk door beide Partijen te worden aanvaard. De Beroepsbeoefenaar behoudt zich evenwel het recht voor om eenzijdig de Algemene Voorwaarden te wijzigen (onder meer in functie van nieuwe wetgeving, interpretaties of rechtspraak) op voorwaarde dat de nieuwe versie van de Algemene Voorwaarden minstens één maand voor haar inwerkingtreding op de website van de Beroepsbeoefenaar beschikbaar is en hij de Cliënt hiervan schriftelijk in kennis heeft gesteld.

    In geval van tegenstrijdigheid tussen de inhoud van onderhavige Algemene Voorwaarden en de Opdrachtbrief, heeft de Opdrachtbrief voorrang.

    Overeenkomstig het gemeen recht kan de aansprakelijkheid van de Beroepsbeoefenaar enkel worden aangevochten voor opdrachten waarvan wordt aangetoond dat ze door hem werden aanvaard.

  2. Totstandkoming van de overeenkomst

    Behoudens andersluidend beding in de Opdrachtbrief komt de overeenkomst tot stand en vangt ze aan:

    • hetzij op het tijdstip dat de door Cliënt ondertekende Opdrachtbrief door de Beroepsbeoefenaar in ontvangst wordt genomen en door hem mede wordt ondertekend,
    • hetzij op het tijdstip dat de Beroepsbeoefenaar aanvangt met de uitvoering van de opdracht op verzoek van de Cliënt, indien deze aanvang op een vroeger tijdstip zou plaatsvinden.

    Indien de Beroepsbeoefenaar de door de Cliënt ondertekende Opdrachtbrief nog niet heeft ontvangen, worden alle professionele relaties tussen partijen in elk geval beheerst door onderhavige Algemene Voorwaarden en de Opdrachtbrief, vanaf het tijdstip en voor zover deze contractuele documenten hetzij per brief, hetzij per elektronische post, hetzij persoonlijk door overhandiging tegen ontvangstbewijs aan de Cliënt werden overgemaakt.

    Ingevolge de Wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten dient de Beroepsbeoefenaar een Cliëntenonderzoek te verrichten alvorens de opdracht te aanvaarden. Deze Opdrachtbrief wordt aldus voorgelegd onder de opschortende voorwaarde dat de informatie die voor de uitvoering van het Cliëntenonderzoek noodzakelijk is, verkregen wordt.

    Voorts is de Beroepsbeoefenaar op grond van de voornoemde wet verplicht een verrichting of voorgenomen ongebruikelijke transactie van of ten behoeve van een Cliënt, voor zover die wordt gesignaleerd in het kader van de normale werkzaamheden, te melden aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking.

  3. Factuurvoorwaarden

    3.1 Termijn en wijze van betaling

    De erelonen en doorgerekende kosten zijn verschuldigd naarmate de werkzaamheden ten behoeve van de Cliënt worden verricht, ook al is de opdracht niet noodzakelijk beëindigd.

    De erelonen zijn te betalen binnen de 30 kalenderdagen na factuurdatum en dit door overschrijving op een op de factuur vermelde bankrekening van de Beroepsbeoefenaar.

    Alle vervallen en niet betaalde bedragen brengen van rechtswege en zonder verdere ingebrekestelling een conventionele verwijlinterest op gelijk aan de verwijlsinterestvoet volgens de wet op de betalingsachterstand van 2 augustus 2002, verschuldigd vanaf de vervaldag op alle vervallen en niet betaalde bedragen.

    Bovenop voormelde laattijdigheidsintrest, zal van rechtswege en zonder ingebrekestelling een forfaitaire administratieve vergoeding van minimaal 10% van de onbetaalde bedragen met een minimum van € 250,00 aangerekend worden, te vermeerderen met € 40,00 per bijkomende aanmaning. Deze forfaitaire vergoeding kan, van rechtswege en zonder ingebrekestelling, aangevuld worden met een vergoeding ter compensatie van bijkomende invorderingskosten zoals de inschakeling van derden teneinde minnelijke en/of gerechtelijke invordering van de gevorderde bedragen te bekomen, met inbegrip van de op basis van het Gerechtelijk Wetboek bepaalde rechtsplegingvergoeding.

    Betalingen worden steeds eerst verrekend met de krachtens onderhavige voorwaarden vervallen intresten, vervolgens met de administratieve vergoedingen en de invorderingskosten en pas daarna met de openstaande (saldi der) factu(u)r(en), waarbij de oudst openstaande bedragen eerst worden verrekend, en dit ongeacht eventuele opmerking(en) of vermelding (en) van de Cliënt met betrekking tot zijn betaling(en).

    In geval van niet betaling van de verschuldigde bedragen:

    • heeft de Beroepsbeoefenaar overeenkomstig artikel 5 van de Algemene Voorwaarden het recht zijn prestaties te schorsen, en dit na 15 kalenderdagen die volgen op een kennisgeving aan de Cliënt hierover, tot wanneer de schuld volledig is betaald; en
    • kan de Beroepsbeoefenaar niet verantwoordelijk gesteld worden of tot betaling worden aangesproken voor enige administratieve of andere boete, bijslag en/ of intrest, ongeacht hun oorsprong en dus ongeacht of deze al dan niet het rechtstreeks of onrechtstreeks gevolg zijn van de schorsing van de prestaties door de Beroepsbeoefenaar naar aanleiding van laattijdige betaling.
    3.2 Voorschotten

    De Beroepsbeoefenaar kan één of meerdere voorschotten vragen. De Beroepsbeoefenaar behoudt zich het recht voor om deze voorschotten voor de looptijd van de opdracht onder zich te houden en pas aan te rekenen op de laatste factuur/eindstaat, dan wel het voorschot aan de Cliënt terug te betalen bij beëindiging van de opdracht.

    3.3 Betwistingen van staat van kosten en erelonen

    Alle betwistingen van kosten en erelonen dienen via aangetekend schrijven binnen de 15 dagen na factuurdatum gemotiveerd geformuleerd te worden aan de Beroepsbeoefenaar. Indien geen (tijdige) betwisting de Beroepsbeoefenaar bereikt, wordt verondersteld dat de Cliënt akkoord gaat met de gefactureerde diensten.

    Na de termijn van 15 dagen wordt de schuldvordering als definitief beschouwd en is het bedrag op onbetwistbare wijze verschuldigd. In geen geval heeft de Cliënt het recht de betaling van een onbetwist deel/bedrag van de factuur in te houden.

  4. Duur en opzegging van de overeenkomst 

    4.1 Recurrente opdrachten
    4.1.1 Definitie

    Onder ‘recurrente opdracht’ wordt verstaan: opdracht die bestaat uit opeenvolgende prestaties van eenzelfde aard die tegen bepaalde op voorhand bekende termijnen moeten worden uitgevoerd.

    4.1.2 Duur en einde van de overeenkomst

    Tenzij er in de opdrachtbrief een termijn wordt vermeld, wordt de overeenkomst voor recurrente opdrachten geacht voor onbepaalde duur te zijn aangegaan.

    Beide Partijen kunnen op elk ogenblik de overeenkomst beëindigen, zonder dat hiervoor opzegvergoeding moet worden betaald. Tenzij Partijen anders overeenkomen wordt de opzegging per aangetekende brief ter kennis gebracht van de andere Partij. Er is geen opzegtermijn maar Partijen kunnen in onderling overleg een afwijkende duur van de opzeggingstermijn bepalen, doch deze kan maximaal 3 maanden bedragen.

    Een afzonderlijk contract kan worden gesloten voor prestaties die na de beëindiging van de overeenkomst zullen worden geleverd, doch die betrekking hebben op de periode waarin de overeenkomst nog van kracht was.

    4.2 Niet-recurrente opdrachten
    4.2.1 Definitie

    Opdrachten die niet vallen onder de definitie voorzien in punt 4.1.1, worden als niet-recurrente opdrachten beschouwd.

    4.2.2 Duur en einde van de overeenkomst

    Behoudens tegenbewijs wordt de overeenkomst met betrekking tot een niet-recurrente opdracht geacht voor bepaalde duur te zijn gesloten.

    Ze eindigt door de uitvoering van de opdracht en, indien dit van toepassing is gelet op de aard van de opdracht, door de levering van de overeengekomen prestaties.

    In toepassing van art. 1794 oud BW, en desgevallend, in afwijking van art. 2004 oud BW., heeft de Cliënt het recht om de overeenkomst vroegtijdig te beëindigen mits betaling aan de Beroepsbeoefenaar van:

    • de kosten en erelonen die overeenstemmen met de werkzaamheden die reeds werden uitgevoerd;
    • de erelonen die de Beroepsbeoefenaar bij de opdracht had kunnen winnen verbonden aan de volledige uitvoering van de opdracht.
    4.3 Afhandeling

    Na de beëindiging van de overeenkomst worden alle boeken en bescheiden die toebehoren aan de Cliënt ter beschikking gesteld van de Cliënt of zijn gevolmachtigde.

  5. Onmiddellijke beëindiging om bepaalde reden(en)

    5.1 Beëindiging door de Beroepsbeoefenaar

    In alle gevallen kan de Beroepsbeoefenaar de overeenkomst op elk ogenblik, zonder opzeggingstermijn en zonder vergoeding beëindigen, indien er redenen zijn die de voortzetting van de professionele samenwerking onmogelijk maken, zoals:

    • omstandigheden die de onafhankelijkheid van de Beroepsbeoefenaar in het gedrang brengen;
    • omstandigheden die de uitvoering van de opdracht conform de beroeps- en deontologische normen onmogelijk maken;
    • de kennelijke tekortkoming(en) van de Cliënt ten aanzien van zijn eigen verbintenissen zoals omschreven in de onderhavige algemene voorwaarden (punt 7.2) en in de opdrachtbrief,
    • in geval van gerechtelijke reorganisatie, procedure van ontbinding of kennelijk onvermogen van de Cliënt;
    • wanneer er ernstige en overeenstemmende aanwijzingen zijn dat de Cliënt zich schuldig heeft gemaakt aan belastingontduiking, het witwassen van geld of één van de andere misdrijven geviseerd door de Wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten.

    De redenen die de onmiddellijke stopzetting van de overeenkomst verantwoorden, dienen aan de Cliënt te worden medegedeeld.

    Naargelang de omstandigheden kan de Beroepsbeoefenaar zijn beslissing laten voorafgaan door een waarschuwing of een aanmaning aan de Cliënt.

    Wanneer hij de overeenkomst stopzet, wijst de Beroepsbeoefenaar de Cliënt op de rechtshandelingen die dringend en noodzakelijk moeten worden gesteld ter vrijwaring van zijn rechten, en waarvoor hij opdracht had gekregen.

    5.2 Faillissement of overlijden van de Cliënt

    In geval van faillissement of overlijden van de Cliënt is de overeenkomst van rechtswege ontbonden. Desgevallend kan de overeenkomst worden hernomen teneinde de verplichtingen van de overledene te vervullen mits schriftelijke bevestiging van alle erfgenamen.

    5.3 Beëindiging door de Cliënt

    De Cliënt kan te allen tijde, zonder naleving van een opzeggingstermijn en zonder betaling van een schadevergoeding, de overeenkomst stopzetten, indien de Beroepsbeoefenaar kennelijk in gebreke blijft zijn eigen verbintenissen, zoals omschreven in onderhavige algemene voorwaarden (punt 7.1) en in voorkomend geval in de opdrachtbrief, uit te voeren.

    De Cliënt zal in elk geval zijn beslissing laten voorafgaan door een geschreven ingebrekestelling aan de Beroepsbeoefenaar.

  6. Opschorting van de uitvoering van verbintenissen

    In geval van niet-nakoming, van niet-correcte of niet-tijdige uitvoering door de Cliënt van zijn verbintenis(sen), bijvoorbeeld in geval van niet-betaling van erelonen of voorschot(ten) overeenkomstig artikel 7 hieronder, is de Beroepsbeoefenaar gerechtigd de uitvoering van zijn verplichtingen op te schorten of uit te stellen totdat de Cliënt aan zijn verplichtingen heeft voldaan.

    De Beroepsbeoefenaar brengt de Cliënt hiervan schriftelijk op de hoogte, alsook van de redenen van de opschorting en de omstandigheden die de opschorting rechtvaardigen.

    De schorsing van de uitvoering van zijn verplichtingen wordt voorafgegaan door een ingebrekestelling van de Cliënt.

    Indien er na de aanvang van de schorsing of het uitstel van uitvoering, rechtshandelingen dringend en noodzakelijk moeten worden gesteld ter vrijwaring van de rechten van de Cliënt, en waarvoor de Beroepsbeoefenaar opdracht had gekregen, wijst hij de Cliënt hierop.

    Alle kosten en lasten voortvloeiend uit de opschorting of het uitstel zijn ten laste van de Cliënt.

    De Beroepsbeoefenaar is in alle omstandigheden gerechtigd op betaling van de erelonen en kosten m.b.t. de reeds verrichte werkzaamheden.

    Gevallen van overmacht, ongeacht of deze tijdelijk of definitief de uitvoering van de overeenkomst onmogelijk maken, dan wel gevallen waardoor voor de Beroepsbeoefenaar de verdere uitvoering van de overeenkomst tegen de geldende voorwaarden, een disproportioneel zware kost of last met zich meebrengt, schorsen of doven in afwijking van artikel 5.74 Burgerlijk Wetboek van rechtswege de verplichtingen van de Beroepsbeoefenaar in het kader van de overeenkomst uit en ontslaan hem ten aanzien van de Cliënt van elke aansprakelijkheid of schade die hieruit zouden voortvloeien. Partijen zullen in dergelijke gevallen alle inspanningen leveren om de schade voor de andere partij te beperken.

  7. Rechten en plichten van de partijen

    7.1 Rechten en plichten van de Beroepsbeoefenaar

    De Beroepsbeoefenaar voert met de vereiste zorg de hem toevertrouwde opdrachten in volledige onafhankelijkheid uit, krachtens een middelenverbintenis.

    Hij waakt erover dat de gepresteerde diensten worden geleverd volgens de deontologische en andere beroepsnormen van het Instituut van de Belastingadviseurs en de Accountants, rekening houdend met de relevante wetgeving en regelgeving van kracht op het tijdstip van de uitvoering van de overeenkomst.

    De Beroepsbeoefenaar kan in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor de gevolgen van mogelijke latere wijzigingen – desgevallend met terugwerkende kracht – aan deze wettelijke en reglementaire bepalingen.

    Evenmin is hij verantwoordelijk voor gevolgen van eventuele tekortkomingen, fouten of overtredingen die zouden zijn begaan vóór zijn tussenkomst.

    De uitvoering van de opdracht is niet - behoudens andersluidend beding - specifiek gericht op het ontdekken van eventuele fraude.

    Behoudens andersluidend beding is de Beroepsbeoefenaar niet verplicht de juistheid en volledigheid na te gaan van de informatie die de Cliënt of diens aangestelde(n) hem overmaken, noch de betrouwbaarheid van de akten, contracten, inventarissen, facturen en bewijsstukken van alle aard, die hem door de Cliënt worden toevertrouwd of voorgelegd als zijnde bewijskrachtige stukken of als stukken die als dusdanig moeten dienen.

    De Beroepsbeoefenaar mag zich laten bijstaan door medewerkers of deskundigen van zijn keuze en de uit de overeenkomst voortvloeiende opdrachten geheel of gedeeltelijk laten uitvoeren door (een) aangestelde(n) of deskundige(n).

    Overeenkomstig artikel 44 van de Wet d.d. 17 maart 2019 betreffende de beroepen van accountant en belastingadviseur, heeft de Beroepsbeoefenaar zijn burgerlijke beroepsaansprakelijkheid laten verzekeren met een polis die is goedgekeurd door de Raad van het Instituut van de Belastingadviseurs en de Accountants.

    De Beroepsbeoefenaar, evenals zijn gevolmachtigde(n) of aangestelde(n), zijn tot het beroepsgeheim gehouden, overeenkomstig artikel 50 van de Wet d.d. 17 maart 2019 betreffende de beroepen van accountant en belastingadviseur, onder voorbehoud evenwel van toepassing van de bepalingen van de wetgeving en reglementering tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

    De Beroepsbeoefenaar heeft geen enkele verplichting om te bewerkstelligen dat de Cliënt, gedurende de periode waarop de Overeenkomst betrekking heeft, ten volle voordeel heeft gehaald uit enige investeringshulp, subsidies, toelagen allerhande of alle andere voordelen of opportuniteiten, geboden door om het even welke wet of reglementering.

    7.2 Rechten en plichten van de Cliënt

    De Cliënt verbindt zich ertoe om samen te werken met de Beroepsoefenaar en om alle documenten, gegevens en inlichtingen die nodig zijn voor de uitvoering van de opdracht, nauwkeurig en tijdig te verstrekken.

    Wat betreft de opdracht van de Beroepsoefenaar om de fiscale aangiftes van Cliënt in te dienen, dienen de volgende termijnen door de Cliënt nageleefd worden voor de verstrekking van de documenten en inlichtingen:

    • Opdracht bestaande uit het opstellen van de BTW-aangiften:
      • indien het maandaangiftes betreft: ten laatste op de 10de van de maand volgend op de maand waarvoor de aangifte moet worden ingediend;
      • span>indien het kwartaalaangiftes betreft: ten laatste op de 10de van de maand volgend op de laatste maand van het trimester waarvoor de aangifte moet worden ingediend.
    • Opdracht bestaande uit het opstellen van de personenbelastingaangifte: ten laatste 2 maanden voor de datum waarop de aangifte moet worden ingediend.
    • Opdracht bestaande uit het opstellen van de vennootschapsbelasting: ten laatste 4 maanden voor de datum waarop de aangifte moet worden ingediend.
    • Opdracht bestaande uit het opstellen van overige fiscale aangiftes: ten laatste twintig (20) dagen voor de datum waarop de aangifte ten laatste moet worden ingediend.


    Wat betreft de opdracht van de Beroepsbeoefenaar om de jaarrekening van Cliënt op te stellen, dienen de relevante documenten en inlichten door de Cliënt te worden verstrekt ten laatste één (1) maand voor de algemene vergadering waarop de jaarrekening zal worden goedgekeurd, en minstens zes (6) maanden na de sluiting van het boekjaar.

    De Cliënt verbindt zich ertoe om:

    • de Beroepsbeoefenaar alle documenten, gegevens en informatie die nodig zijn voor de uitvoering van de opdracht tijdig ter beschikking te stellen;
    • de werkzaamheden die hem desgevallend op basis van de opdrachtbrief toekomen, te verrichten;
    • elk gegeven, elke gebeurtenis of ontwikkeling die enige invloed zou kunnen hebben op de uitvoering van de opdracht ter kennis te brengen van de Beroepsbeoefenaar;
    • indien de Beroepsbeoefenaar hierom verzoekt, schriftelijk te bevestigen dat de verschafte documenten, inlichtingen en uitleg juist en volledig zijn;
    • na te gaan of de door de Beroepsbeoefenaar geleverde documenten en staten overeenstemmen met zijn verwachtingen en met de door hem verschafte informatie, en indien dit niet het geval is, hem hiervan onverwijld op de hoogte te brengen;
    • de Beroepsbeoefenaar onverwijld op de hoogte te brengen van een situatie of omstandigheden die een insolventieprocedure bedoeld in boek XX WER zou kunnen veroorzaken, zoals een substantiële betalingsachterstal.

    De naleving van de statuten en het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen vallen onder de verantwoordelijkheid van het bestuursorgaan van de Cliënt-vennootschap. Deze verantwoordelijkheid omvat onder meer:

    • het opzetten, implementeren en in stand houden van een interne controle met betrekking tot het opstellen en de getrouwe weergave van de interne “jaarrekening” die geen afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude of van het maken van fouten bevat;
    • het kiezen en toepassen van geschikte waarderingsregels en het maken van boekhoudkundige ramingen die onder de gegeven omstandigheden redelijk zijn.

    Daarnaast draagt het bestuursorgaan van de Cliënt-vennootschap de verantwoordelijkheid voor de juistheid zowel als de volledigheid van de aan de Beroepsbeoefenaar ter beschikking gestelde informatie.

    7.3 Verbod op afwerving

    De Cliënt en de Beroepsbeoefenaar verbinden er zich uitdrukkelijk toe om, tijdens de hele duur van de overeenkomst en tijdens een periode van 36 maanden na de beëindiging ervan, ongeacht de reden van beëindiging, geen personeelslid of zelfstandige medewerker van de andere partij, betrokken bij de uitvoering van de overeenkomst, rechtstreeks of onrechtstreeks in dienst te nemen of hem/haar rechtstreeks of onrechtstreeks (bijvoorbeeld via een rechtspersoon) werkzaamheden te laten uitvoeren buiten het kader van een overeenkomst tussen de Cliënt en de Beroepsbeoefenaar, behoudens voorafgaandelijk schriftelijk akkoord van de andere partij.

    Elke overtreding van dit verbod zal aanleiding geven tot een eenmalige forfaitaire schadevergoeding ten bedrage van 25 000,00 EUR.

  8. Aansprakelijkheid

    Met uitzondering van de opzettelijke fouten en van de bijzondere opdrachten die door de wet zijn voorbehouden aan bedrijfsrevisoren en gecertificeerde accountants, wordt overeenkomstig artikel 5.89, §1 BW en artikel 6.3, §1 BW de toepassing van de wettelijke bepalingen inzake de buitencontractuele aansprakelijkheid uitgesloten tussen de Beroepsbeoefenaar en de Cliënt, daaronder begrepen doch niet uitsluitend de buitencontractuele aansprakelijkheid voor zware fouten.

    Met uitzondering van de bijzondere opdrachten die door de wet zijn voorbehouden aan bedrijfsrevisoren en gecertificeerde accountants, is de volledige (contractuele of andere) aansprakelijkheid voor de uitvoering van de opdracht, in ieder geval beperkt tot het bedrag of de bedragen waarop de door de Beroepsbeoefenaar afgesloten beroepsaansprakelijkheidsverzekering recht geeft met inbegrip van het eigen risico dat de Beroepsbeoefenaar eventueel draagt overeenkomstig die verzekering.

    Indien, om welke reden dan ook, de aansprakelijkheidsverzekeraar niet tot uitkering overgaat, is alle aansprakelijkheid beperkt tot 1 maal het bedrag van het voor de uitvoering van de opdracht gefactureerde ereloon. Indien het een recurrente opdracht betreft, wordt deze coëfficiënt toegepast op het bedrag van de erelonen die aan de Client werden gefactureerd gedurende de twaalf maanden die het schadeverwekkende feit voorafgaan, of vanaf het begin van de uitvoering van de opdracht indien deze periode korter is dan één jaar.

    Deze beperkingen zijn eveneens van toepassing op alle aanspraken uit hoofde van de uitvoering van de opdracht, die gericht zouden worden tegen alle personen, vennoten, bestuurders en/of zelfstandige medewerkers, die de hoedanigheid van verzekerde hebben in de zin van desbetreffende verzekeringscontract.

    Ze zijn niet van toepassing wanneer de aansprakelijkheid het gevolg is van een fout gepleegd met bedrieglijk opzet of met het oogmerk om te schaden. Bijgevolg zijn deze beperkingen uitdrukkelijk van toepassing op elke aansprakelijkheid voortvloeiend uit alle andere fouten waarvoor de Beroepsbeoefenaar, zijn vennoten, bestuurders en/of zelfstandige medewerkers aansprakelijk zouden zijn.

    De Beroepsbeoefenaar kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van eventuele wijzigingen – desgevallend met terugwerkende kracht – van wets- en reglementsbepalingen of interpretaties hiervan.

    Indien zou blijken dat twee of meer schadegevallen voortvloeien uit één en dezelfde fout, worden zij beschouwd als één enkel aansprakelijkheidsgeval en wordt de aansprakelijkheid derhalve beperkt tot het hoogste bedrag van de bedragen die van toepassing zijn op de betrokken opdrachten of overeenkomsten.

    Behoudens andersluidende dwingende wetsbepaling, geeft de schade voortvloeiend uit (a) een verlies van baten, goodwill, handelsopportuniteiten of verwachte besparingen of voordelen, (b) het verlies of de beschadiging van gegevens, of uit (c) onrechtstreeks verlies of schade, in geen geval recht op schadeloosstelling.

    Iedere vordering, aanspraak of eis jegens de Beroepsbeoefenaar vervalt definitief en van rechtswege door het verstrijken van een termijn van één jaar vanaf het tijdstip dat het feit of de omstandigheid bestond die aanleiding heeft gegeven tot de vordering, aanspraak of eis, en ten laatste 12 maanden na beëindiging van de Opdracht.

    De Cliënt aanvaardt dat de Beroepsbeoefenaar de enige partij is jegens welke hij zich kan richten voor kwesties van aansprakelijkheid onder deze overeenkomst en doet hierdoor uitdrukkelijk afstand van enige aanspraak, eis of vordering die hij zou kunnen uitoefenen jegens de bestuurders, hulppersonen, aangestelden of werknemers van de Beroepsbeoefenaar, die als uitvoeringsagenten kwalificeren ten aanzien van deze overeenkomst. De hulppersonen, waaronder begrepen doch niet uitsluitend bestuurders, aangestelden of werknemers kunnen zich overeenkomstig artikel 6.3, §2 BW rechtstreeks beroepen op dit Artikel Artikel 8 en de daarin opgenomen beperkingen, zonder tussenkomst van de Beroepsbeoefenaar.

    De Cliënt verbindt zich ertoe, en maakt zich sterk tot het resultaat om, wanneer de Beroepsbeoefenaar kwalificeert als een hulppersoon in de zin van artikel 6.3. BW in de relatie tussen de Cliënt en zijn medecontractant, in zijn overeenkomsten met deze medecontractant de buitencontractuele aansprakelijkheid van de Beroepsbeoefenaar volledig uit te sluiten, inclusief de buitencontractuele aansprakelijkheid voor een zware fout.

  9. General Data Protection Regulation (GDPR)

    De Beroepsbeoefenaar staat in voor de verwerking van heel wat gegevens. Een deel van deze gegevens hebben betrekking op persoonsgegevens die kunnen toelaten om een persoon te identificeren. Het gaat hier niet om gegevens waar de identiteit is verwijderd (anonieme gegevens). Getracht wordt om zo weinig mogelijk persoonlijke gegevens te verzamelen die desondanks toch nodig zijn om de overeengekomen Opdracht uit te kunnen voeren.

    De Beroepsbeoefenaar houdt zich aan de databeschermingswetten die vereisen dat de verwerkte persoonsgegevens:

    • enkel worden verzameld voor geldige doeleinden waarover de Cliënt is geïnformeerd;
    • op een rechtmatige, eerlijke en transparante wijze worden gebruikt en dus worden gebruikt op een manier die toereikend is, ter zake dienend is, en beperkt is tot wat noodzakelijk is voor de doeleinden waarvoor zij worden verwerkt;
    • accuraat zijn en zo nodig worden geactualiseerd, niet langer worden bijgehouden als nodig is voor de doeleinden waarvoor nodig en veilig worden behandeld.

    Kort samengevat moet de verwerking van de verzamelde gegevens toelaten aan de Beroepsbeoefenaar om de overeengekomen Opdracht uit te voeren, continu te verbeteren en aan te passen aan de noden van de Cliënt. Toegepast op persoonsgegevens verricht de Beroepsbeoefenaar onder andere volgende verwerkingen:

    • klantenafspraken;
    • klanten facturatie en boekhouding;
    • bedrijfswebsite;
    • client dossier opmaak en behandeling;
    • verplichte anti-fraude maatregelen;
    • correspondentie;
    • doorverwijzing Cliënt;
    • Cliënten nieuwsbrief / promotie;
    • aanbieden offertes;
    • levering van goederen en/of diensten;
    • risico analyse.

    Het is mogelijk dat de Beroepsbeoefenaar met derde partijen moet werken om bepaalde diensten of producten te kunnen leveren zoals IT-partners, verzekeringspartners, accountancypartners, juridische adviseurs. Meer in het bijzonder behoudt de Beroepsbeoefenaar het recht voor om persoonlijke gegevens met partners te delen in het kader van:

    • business managementsoftware;
    • beroepsregels en deontologie;
    • juridische ondersteuning;
    • patrimonium beheer;
    • verzekeringen;
    • IT infrastructuur hosting;
    • Website analytics en bezoekersstatistieken;
    • Sociale media – LinkedIn.

    De verantwoordelijke voor de verwerking van de persoonsgegevens is de privacy-coördinator Jan Peeters, die kan gecontacteerd worden via privacy@manacc.be of via het adres van de Beroepsbeoefenaar: Accountantsbureel Manacc BV, Molenerg 4, 2440 Geel, ingeschreven bij het Instituut van de Belastingadviseurs en de Accountants (ITAA) onder erkenningsnummer 50.039.165.

    De volledig uitgewerkte Privacyverklaring is terug te vinden op https://www.manacc.be/privacy.

    Inzake de verwerking van de persoonsgegevens door de Beroepsbeoefenaar kan de Cliënt een klacht indienen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit, Drukpersstraat 35, 1000 Brussel, commission@privacycommission.be, website: https://www.privacycommission.be

  10. UBO-register

    De wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten voorziet in het invoeren van een register van uiteindelijke begunstigden in België (in het Engels ‘UBO’ genoemd, dat staat voor ‘Ultimate Beneficial Owner’; hierna het “UBO-register”).

    De Wet zet de Europese Richtlijn 2015/849 tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme (de “4de Richtlijn AML”) om, op grond waarvan de lidstaten verplicht zijn om wettelijke en bestuursrechtelijke maatregelen te nemen opdat:

    • binnen hun grondgebied opgerichte vennootschappen en andere juridische entiteiten toereikende, accurate en actuele informatie over hun uiteindelijke begunstigden inwinnen en bijhouden, waaronder detailgegevens over de door de uiteindelijke begunstigden gehouden economische belangen;
    • er een centraal register met informatie over de uiteindelijke begunstigden van die entiteiten zou zijn om de toegang tot die informatie te vereenvoudigen.

     

    De Wet voorziet aldus in de verplichting (1) voor vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen om toereikende, accurate en actuele informatie over hun uiteindelijke begunstigden in te winnen en bij te houden en (2) voor bestuurders om binnen de maand gegevens over de uiteindelijke begunstigden elektronisch naar het UBO-register te sturen.

    In zoverre de Cliënt hiertoe volmacht heeft gegeven aan de Beroepsbeoefenaar om aan deze formaliteiten te voldoen, verbindt de Cliënt er zich toe om alle relevante gegevens te bezorgen aan de Beroepsbeoefenaar binnen een termijn van twee weken na het verlenen van de volmacht en na elke verdere wijziging die zich zou voordoen en dewelke een aanpassing in het UBO-register zou vereisen.

  11. Intellectuele eigendomsrechten

    De Beroepsbeoefenaar behoudt de auteursrechten en alle andere intellectuele eigendomsrechten, op alles wat hij ontwikkelt of creëert, voor of tijdens de opdracht, inclusief op zijn systemen, methodologieën, software, modellen, databanken en know-how. De Beroepsbeoefenaar zal ook alle auteursrechten en andere intellectuele eigendomsrechten behouden met betrekking tot zijn verslagen, schriftelijke adviezen, werkdocumenten, dossiers en andere documenten, die door de Beroepsbeoefenaar aan de Cliënt werden bezorgd in het kader van de uit te voeren opdrachten, inclusief documenten en bestanden in elektronische vorm.

  12. Plaats van uitvoering van de opdracht en bewaring van stukken

    De stukken, boeken en documenten mogen worden verplaatst. De Beroepsbeoefenaar mag ze bijhouden voor de tijd die nodig is om zijn opdracht(en) uit te voeren. De Cliënt heeft altijd het recht om ze te raadplegen, ofwel persoonlijk ofwel via (een) aangestelde(n) of gevolmachtigde(n), die in het bezit is/zijn van een schriftelijke volmacht, op voorwaarde dat deze stukken, boeken en documenten eigendom zijn van de Cliënt.

    Het is de verantwoordelijkheid van de Cliënt om de boekhoudstukken en -documenten te bewaren en ze terug te halen zodra de Beroepsbeoefenaar hem meldt dat ze beschikbaar zijn. De Beroepsbeoefenaar verbindt zich ertoe de boekhoudkundige stukken regelmatig ter beschikking van de Cliënt te stellen. Boekhoudstukken en -documenten op papier worden opgehaald in het kantoor van de Beroepsbeoefenaar, tenzij de Beroepsbeoefenaar anders instemt.

    De kennisgeving aan de Cliënt dat de boekhoudstukken en -documenten beschikbaar zijn legt de risico’s bij hem van het verlies van de boekhoudstukken en -documenten.

    Als de Cliënt nalaat zijn stukken op te halen ondanks de voorafgaande melding van de Beroepsbeoefenaar heeft deze laatste het recht om de stukken en-documenten terug te sturen naar de Cliënt op de wijze die hij nuttig acht en uitsluitend op kosten en onder de volledige verantwoordelijkheid van de Cliënt. Deze mogelijkheid van de Beroepsbeoefenaar doet geen afbreuk aan het feit dat de risico’s bij de Cliënt blijven vanaf de kennisgeving voorzien in de vorige paragraaf.

  13. Elektronisch overmaken van gegevens

    Gedurende de dienstverlening door de Beroepsbeoefenaar, kunnen de partijen elektronisch communiceren. Het is echter onmogelijk te garanderen dat het elektronisch overmaken van gegevens volledig veilig, zonder virus of zonder vergissing kan gebeuren, en bijgevolg kunnen dergelijke transmissies van gegevens worden onderschept, vervalst, verloren, vernield, vertraagd of onbruikbaar gemaakt. De partijen erkennen hierbij dat geen enkel systeem of geen enkele procedure dergelijke risico’s volledig kan uitsluiten.

    Hierbij bevestigen partijen dat ze die risico’s aanvaarden, het gebruik van elektronische communicatie geldig toelaten en overeenkomen om alle beschikbare en passende middelen te gebruiken om de meest verspreide virussen op te sporen alvorens informatie langs elektronische weg door te zenden. Elke partij zal verantwoordelijk zijn voor de bescherming van diens eigen systemen en belangen met betrekking tot de elektronische communicaties, en geen enkele partij zal aansprakelijk worden gesteld, ongeacht de wijze of vorm, zowel op contractuele, als op strafrechtelijke (hierin begrepen nalatigheidsgrond), hetzij op elk andere grond, voor enig verlies, voor enige vergissing of verzuim, die het gevolg is van of verband houdt met het gebruik van elektronisch communicatie tussen de partijen.

  14. Toepasselijk recht en oplossing van geschillen

    De interpretatie en de uitvoering van de overeenkomst worden door het Belgische recht beheerst.

    Elke betwisting van welke aard ook behoort tot de bevoegdheid van de rechtbanken en de hoven van het arrondissement waar het kantoor van de Beroepsbeoefenaar is gevestigd.

    Voor deontologische klachten kan de Cliënt zich richten tot de Tuchtcommissie van het Instituut van de Belastingadviseurs en de Accountants (ITAA). De tuchtprocedure is in de eerste plaats bedoeld om na te gaan of er tuchtsancties ten aanzien van de Beroepsbeoefenaar moeten worden uitgesproken. De tuchtinstanties van het Instituut van de Belastingadviseurs en de Accountants (ITAA) zijn echter niet bevoegd om de Beroepsbeoefenaar te veroordelen tot schadevergoedingen of om een geschil over erelonen te beslechten. Deze verzoeken vallen onder de bevoegdheid van de rechtbanken van de rechterlijke orde.

© 2025 Manacc bv · BE 0439.641.315